Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Laser FM, Etherpiraat van het jaar 2001

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


Voorwoord

Geduld is een schone zaak heb ik de afgelopen weken aan verschillende mensen verkocht, heb geduld. Maar om heel eerlijk te zijn, ik heb wel heel veel geduld gevraagd van mensen. Door het krijgen van een nieuwe baan, heb ik de laatste 6 weken een grote achterstand opgelopen wat betreft Etherpiraten.com. Chronisch tijdgebrek zullen we maar zeggen. Maar dat hoop ik binnen nu en een aantal weken weer volledig weg te hebben gewerkt. En vandaag begin ik dan met het langverwachte interview met 'Etherpiraat van het jaar 2001', Laser FM 95.8 uit Amsterdam.

Geschiedenis 

In 1991 werd Laser FM geboren met John Hendrix als geestelijke vader. Met verschillende samenwerkingen met andere stations, werd Laser FM een bekende naam in Amsterdam. Na enkele werkbezoekjes van de heren van het toenmalige RCD werd er in 1994 uitgeweken naar Haarlem, om daar de uitzendingen te hervatten met een zogenaamde Hit-Radio format. Helaas lieten de heren van de wet zich ook hier regelmatig zien.

Een samenwerking werd aangegaan met een ander Haarlems station, Energy FM, een station van o.a. Ferry Veenstra. In het begin van deze samenwerking zond Laser FM en Energy FM op 2 frequenties uit vanuit het zelfde pand, maar na goed overleg en lang nadenken, werd er een dancable format gemaakt, om onder de naam Laser FM verder te gaan. Meer medewerkers werden aangetrokken, om een goed en betrouwbaar DJ team te vormen.

De RDR heeft sinds 1999 het jacht geopend op het roemruchte station en Haarlem werd Laser FM te heet onder de voeten. Een verhuizing naar Zaandam werd een feit. Zo ook de komst van bekende namen uit de Amsterdamse radio wereld, o.a. Mike Simbello, Ron van Dijk en Berry de Bruin. Samen met deze mensen werd een nog duidelijker format neergezet. Inbeslagnames volgen en besloten word om terug te keren naar het vroegere mekka van de radiopiraten, namelijk Amsterdam. Sindsdien zijn er nog meer DJ's bij het station gekomen, om zo de huidige programmering te vormen.

In 2001 word een duidelijk beeld van Laser FM zichtbaar. Men wordt erg bekend, een grote schare luisteraars stemmen elk weekend weer op de 95.8 FM af. Bekende nationale DJ's hebben hun weg gevonden naar de studio's van Laser FM en draaien af en toe een programma mee. Een keerzijde hiervan is de meer dan 25 inbeslagnames van Divisie Telecom, soms 2x in het weekend. Maar met de inbeslagnames onderscheid Laser FM zich ook weer van de andere stations. Men is veelal binnen een paar uur weer terug in de lucht, en anders het volgend weekend. De vastberadenheid van de medewerkers van Laser FM en hun muziekkeuze werd in 2001 enorm door de luisteraars gewaardeerd. En dit resulteerde zich in de titel: 'Etherpiraat van het jaar 2001'.

Zondag 3 Februari 2002

Door de geboorte van mijn zoontje, eind December 2001, toog ik pas op Zondag 3 Februari af naar Amsterdam om Laser FM in het zonnetje te zetten. Slechts 3 medewerkers wisten de echte reden van mijn komst, de rest van het team kon alleen maar gissen. Sommige wisten gewoon niet beter of die van Dijken van Etherpiraten.com was gewoon in de buurt.

Rond 15:00h kwamen we aan bij de studio van Laser FM, waar al een groot gedeelte van het team aanwezig was. De sfeer zat er al goed in en na een gezellig babbeltje, was het tijd voor mij om Ferry Veenstra lastig te gaan vallen in zijn radioshow.

Rond 16:15h werd er van plaats verwisselt en hield ik de Laser medewerkers nog een kwartiertje in spanning om rond 16:30h de ware reden van mijn bezoek te vertellen. Het feestelijke gebrul van de medewerkers was door het hele studiopand te horen en het Etherpiraten.com pretpakket werd overhandigd. De champagne fles werd opgetrokken en tussen het feesten door, heb ik de kans gezien om enkele vragen af te vuren:

Wat maakt Laser FM tot het station wat het nu is ??

Een vijftiental dance freaks die hun strepen in het verleden al ruim

verdiend hebben met radio maken, een ideaal waar volgens de commerciŽle omroepen geen ruimte voor is. Wij denken daar dus anders over.

Wat de muziekkeuze die Laser FM hedendaags hanteert ??

Omdat wij merken dat er in de randstad erg veel behoefte is naar

deze muziek mix en natuurlijk omdat wij zelf ook uit die muziek generatie komen.

Staan er nog veranderingen op het spel ?? Nog strakker format bijvoorbeeld, meer DJ's (ruimte voor nieuw talent) etc etc ??

We zijn het

format op Laser FM regel matig aan het bij schroeven om zo het optimale uit deze muziek mix te krijgen. Nieuw talent nemen we zelden aan omdat daar simpelweg geen ruimte voor is. Ook moeten wij natuurlijk erg uit kijken wie we binnen halen, dat begrijp je wel.

Laser FM wordt af en toe wel eens vergeleken met het oude Counterpoint. Is dit terecht of onterecht ?? En willen jullie wel vergeleken worden met Counterpoint, of is Laser compleet anders ??

Onterecht, dat was toen en dit is nu. Meer willen wij er niet over zeggen.

Laser FM is nu benoemd tot Etherpiraat van het jaar 2001. Wat doet deze benoeming met Laser FM ??

Om heel eerlijk doet het ons helemaal niks. Hahaha, neeeeee, natuurlijk is het leuk om herkenning te krijgen van anderen en onze luisteraars.

Hoe zijn de stand van zaken met Laser FM over een jaar ??

Een nog beter uitgebalanceerd format met dezelfde kracht van nu. Wij gaan door, ook al kost het bakken met geld. Maar dit is onze droom !! Dus is de titel 2002 ook al binnen ??

Nawoord

,/

Hoe bescheiden de antwoorden ook zijn, ik kan niets anders zeggen dat de leden van Laser FM oprecht blij waren en zijn met de titel 'Etherpiraat van het jaar 2001'. Plannen zijn er genoeg om door te gaan. Nieuwe zenders zijn gemaakt, waarvan een voorbeeld hier links, voor het eerst te zien op Etherpiraten.com.

Dat Divisie Telecom het moeilijk gaat krijgen met het oprollen van dit Amsterdams station, staat vast. Men gaat onvermoeibaar door, hoe moeilijk het af en toe ook mag gaan worden.

Het laatste nieuws over Laser FM is, dat het station nu ook op doordeweekse dagen van 18:00h t/m de volgende ochtend te beluisteren is, hetzij met beperkt vermogen. Ook heeft de website van Laser FM een complete facelift gehad en is de webstream nu 24 uur per dag te beluisteren, met uiteraard in het weekend de live uitzendingen. Ook is via de website foto's en een volledige geschiedenis van Laser FM te bezichtigen. Helaas hebben wel enkele DJ's, sinds ons bezoek, het station verlaten. Het gaat om John Hendrix, Ferry Veenstra, Frans van Dijk en Rimmy Jam. Wij bedanken de heren dan ook voor de programma's die ze hebben gebracht en we hopen de heren in de toekomst weer op de radio te horen.

Laser FM 95.8, persoonlijk moet ik zeggen dat wat de leden van het station presteren, dat ze daar een grote pluim voor verdienen. De titel is wat mij betreft terecht. Ik heb gezien hoe hard ze werken om het station in de lucht te houden, elk weekend maar weer. Het heeft me misschien een gescheurde broek gekost, maar het was een ervaring om niet te vergeten. En ik denk dat ik namens alle luisteraars spreek als ik zeg dat Laser FM het gat opvult die de grote commerciŽle zenders achterlaten in Amsterdam en omstreken.

Bij deze wil ik iedereen van Laser FM bedanken voor de gastvrijheid, gezelligheid en medewerking. Ga door met wat jullie doen en namens het hele Etherpiraten.com Team feliciteren wij jullie nog ťťn keer met het behalen van de titel: 'Etherpiraat van het jaar 2001' !!!


Met Vriendelijke Groet,Lex van Dijken