Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
206

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Precies een jaar geleden... punt 03 Mar 2002 12:09
Trouw, 3-2-2001

'Wie mij wil pakken, moet nog geboren worden' Door Lisette Biesenbeek

Radiopiraterij, het fenomeen bestaat nog. Duizenden illegale hobbyisten in Nederland brengen dagelijks, dan wel wekelijks, hun plaatjes in de lucht. Maar de piraat krijgt het moeilijk: de ether raakt steeds voller. Om legale radiostations een kans te geven, worden de frequenties komende zomer geveild. Als het aan de Rijksdienst voor Radiocommunicatie (RDR) ligt, zijn er in september zoveel mogelijk piraten verdwenen.

AMSTERDAM - De ether raakt vol. Dit komt niet alleen door een toename van radiostations, maar ook door nieuw radiografisch verkeer zoals mobiele telefonie en ict-toepassingen. Voor piraten een steeds moeilijker klusje om een plek in de ether te veroveren. En als ze er al een vinden, wordt hij binnen een mum van tijd door de RDR uit de lucht gehaald, waarna een fikse boete volgt. Vroeger werden piraten alleen strafrechtelijk vervolgd. Nu wil de RDR overgaan op een bestuursrechtelijke aanpak: wordt een piraat voor het eerst gepakt, dan krijgt hij een voorwaardelijke boete. Bij een tweede keer moet hij die betalen. Elke keer dat hij daarna "gepeild" wordt, gaat de boete omhoog.

Is het einde van de radiopiraterij in zicht? "Integendeel", zegt Edwin (21) uit Wezep. Sinds drieënhalfjaar brengt hij vanuit een schuurtje van vier bij tweeënhalve meter het illegale Merel FM in de lucht. Nederlandstalige muziek, 'met af en toe een Engels of Duits nummer tussendoor', is zijn formule. "De piraat blijft altijd. Er komen er zelfs steeds meer. Wezep wordt wel het antennedorp genoemd." Voor de RDR, die met peilauto's door het land rijdt en signalen opvangt, een makkelijk doelwit. Althans, dat zou je denken. Volgens Edwin is dat niet het geval. "Sinds 1998 mag iemand zoveel zenders hebben als hij maar wil, zolang ze maar niet aangesloten zijn op een antenne. Alleen als de RDRje op heterdaad betrapt op uitzenden, ben je de klos."

Harry Mulder (34) was een van de "ongelukkigen". Een voorwaardelijke boete van 1500 gulden en een proeftijd van twee jaar was het vonnis van de politierechter. "Hij heeft geluk gehad", zegt een vriend. "Hij had hier veertien dagen cel voor kunnen krijgen." Anderhalfjaar geleden viel de RDR bij Mulder in Scheveningen binnen en nam zijn apparatuur, waarinee hij de house-zender Exclusief in de lucht bracht, in beslag. Vijf keer is hij al door de RDR gepakt. "Wat ik niet snap, is dat de ene piraat wegkomt met een boete, ik krijg onmiddellijk een dwangsom aan m'n broek." Of hij, ondanks de proeftijd van twee jaar, Radio Exclusief opgeeft, durft hij nog niet te zeggen. "Al tien jaar ben ik er mee bezig. Het is mijn lust en mijn leven. Ik probeer nu om legaal te worden, maar geld om een frequentie te kopen heb ik niet."

Edwin uit Wezep, zelf 66 keer gepakt, is niet van plan de piraterij op te geven. Wel kijkt hij de kat uit de boom. "Ik zend niet meer op een vast tijdstip uit. De boetes zijn hoger geworden. Vroeger moest je, als je voor het eerst werd opgepakt, 500 gulden betalen. Nu is dat al 750 tot 1000 gulden. Word je bestuursrechtelijk gepakt, dan kan de dwangsom oplopen tot maximaal 75000 gulden."

Voor Richard (26) van het Alkmaarse Hoe Heet Ut FM -Van Frans Bauer tot gabberhouse'- is de kick van het illegale er een beetje af. "Eerder zond ik met een stel anderen uit, maar het risico is voor de rest te groot geworden. Als de RDR binnenvalt, krijg niet alleen ik, maar ook de bijzitter een proces-verbaal." Richard merkt dat de hoogtijdagen van de piraterij voorbij zijn. "Vroeger kreeg ik heel veel telefoontjes. Nu niet meer. Dat heeft te maken met de wildgroei van commerciële omroepen op de kabel. De luisterdichtheid is nu veel groter. De veiling van de etherfrequenties maakt het er niet beter op." Toch denkt Richard dat de etherpiraat nooit uitsterft. "Het mooie is dat je met een handjevol onderdelen de stad van muziek kan voorzien. Degene die me wil pakken, moet nog geboren worden."

Trefwoorden: illegale lucht piraat ether piraten rdr boete gepakt wezep richard<< Terug