Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
2884

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Zendmast Smilde wordt op oude plek herbouwd !! punt 04 Aug 2011 07:08
2011-08-04-zendmast_smilde_wordt_herbouwd.jpgHet baken van Drenthe keert terug in het landschap. De betonnen toren van de zendmast in Hoogersmilde blijkt nog stevig genoeg om een nieuwe antenne te dragen.

Dat maakte Alticom, eigenaar van de betonnen toren, gisteren bekend. Eerder deze week lieten Novec (eigenaar stalen antenne) en Alticom al weten dat ze de mast het liefst weer in Hoogersmilde herbouwen. "Hoogersmilde is altijd een perfecte locatie gebleken", zegt Jelle Wils, woordvoerder van Novec.

Er waren twijfels of de betonnen toren ongeschonden uit de ravage tevoorschijn zou komen. En dat is wel een voorwaarde om de zendmast weer op te bouwen. Gisteren kwam het verlossende woord.

"De constructie is nog goed", zegt Leonie Swaak, woordvoerster van Alticom. Voor de zekerheid controleert een extern bedrijf of in de muren geen inwendige scheuren zitten. Het bedrijf maakt de toren stapje voor stapje weer begaanbaar. De lift werkt weer en de elektriciteit wordt de komende dagen weer aangesloten.

De toren dateert van 1959. "Het is fijn dat de toren zo degelijk is dat ie zo'n klap overleeft", vindt Swaak. Hoewel de toren nog fier overeind staat, is de schade enorm. Swaak: "Een duidelijk beeld hebben we nog niet." Eerder maakte Novec bekend dat zijn schade in de miljoenen loopt. De bedrijven zijn goed verzekerd. "In dat bedrag zit ook de wederopbouw van de mast", zegt Wils.

Twee dagen na het verwijderen van de grootste brokstukken blijkt de ravage enorm. "We kunnen niets van de mast hergebruiken", zegt Wils. Daarom krijgt Hoogersmilde een gloednieuwe mast. De aanbesteding volgt na het puinruimen. Wils: "Over de hoogte en het uiterlijk kunnen we nog niets zeggen."

bron: dvhn

Trefwoorden: betonnen toren hoogersmilde alticom novec mast wils<< Terug