Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
2890

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Nasleep brand zendmasten duurt lang !! punt 17 Aug 2011 12:08
2011-08-17-msmilde.jpgHOOGERSMILDE - Het vermogen voor de radiozenders van de publieke omroep en een aantal commerciëlen via de zendmast in IJsselstein, wordt de komende tijd in stappen geleidelijk verhoogd.

Vanwege de brand op 15 juli bij de zenders in Hoogersmilde en in IJsselstein was er wegens zwaarwegende veiligheidsredenen een beperking op het zendvermogen.

,,De eerste stap, verdubbeling van het zendvermogen van 3 naar 6 Kilowatt wordt genomen nadat voldaan is aan een aantal belangrijke voorwaarden. Deze voorwaarden moeten ervoor zorgen dat de veiligheid in de buismast wordt gegarandeerd'', zegt een woordvoerder van KPN.

,,Broadcast Partners, verantwoordelijk voor het uitzenden van de zenders, installeert voor haar installaties onder andere een brandveilig temperatuurmonitoringsysteem en extra aarding. Op die manier kan continu de temperatuur van de installatie in de gaten gehouden worden.''

In de huidige plannen wordt het vermogen waarmee de zenders uitzenden de komende 28 dagen gecontroleerd verder uitgebreid naar uiteindelijk 16 kiloWatt.

Stabiel

,,De resultaten van de eerste verhoging van het zendvermogen moeten echter een stabiel en wenselijk beeld geven, voordat verder stapsgewijs opgeschakeld kan worden naar 16 KiloWatt.''

,,Onafhankelijke partijen voeren bovendien nog controles op de gehele zendinstallatie uit. Verhoging naar een zendervermogen van zo'n 20 procent en tenslotte naar 50 procent van het totale oorspronkelijke zendervermogen, zal de kwaliteit van de Nederlandse publieke radiozenders weer op een hoger niveau brengen.''

,,Er wordt pas op vol vermogen, overeenkomstig de vergunning, worden uitgezonden wanneer er duidelijkheid is over de oorzaak van de branden in IJsselstein en Smilde.''

Naar aanleiding van de branden loopt op dit moment een aantal onderzoeken naar de branden in IJsselstein en Hoogersmilde: In IJsselstein doet NOVEC onderzoek naar de oorzaak van de brand op 15 juli. Dit onderzoek werd direct na de brand begonnen, in Hoogersmilde heeft de politie Midden-Drenthe recherche-onderzoek naar de brand gedaan. Ook NOVEC doet er een eigen onderzoek.

Experts

,,Beide onderzoeken van NOVEC worden uitgevoerd door het onafhankelijke en gespecialiseerde bureau voor brandveiligheid Efectis. Voor het onderzoek maken zij gebruik van experts uit binnen- en buitenland.''

,,Het onderzoek bestaat, behalve de inspectie van de mast in IJsselstein en de brokstukken van de mast in Hoogersmilde uit een controle van de installaties en bekabeling van de zendgemachtigden. Wanneer de resultaten verwacht kunnen worden is nog niet te zeggen; dit kan nog maanden duren'' aldus de woordvoerder van KPN.

Op 1 augustus werd begonnen met de opruimwerkzaamheden in Hoogersmilde. Inmiddels is het voetstuk van de buismast van de betonnen toren getild en zijn de mastdelen die zich soms metersdiep in de grond hadden geboord opgeruimd. De komende anderhalve week worden de opruimwerkzaamheden afgerond.

,,Alticom (eigenaar van de betonnen toren) is inmiddels begonnen met herstelwerkzaamheden aan de toren. NOVEC streeft ernaar de zendmast in Hoogersmilde te herbouwen. In overleg met de partners die ruimte in de mast huren wordt dit de komende maanden onderzocht.''

De landelijke rampenzender Radio 1 heeft tijdelijk een middengolfzender gehuurd, (op 648 kHz) die tot voor kort werd gebruikt door de Engelse omroep BBC. Radio 1 heeft door de problemen met de zendmasten nog geen landelijke dekking.

Voor de regionale rampenzender, RTV Drenthe, en een aantal andere zenders, werd onlangs een noodmast van 100 meter hoog geplaatst in Assen.

,,Ondanks deze noodmaatregel is in het westen van Friesland en het oosten van Drenthe en de provincie Groningen nauwelijks FM-ontvangst van Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 mogelijk'', legt de Publiek Omroep op haar website uit.

bron ©dekrantvanhoogeveen.nl

Trefwoorden: hoogersmilde vermogen omroep ijsselstein brand zenders zendvermogen de branden novec mast 1 radio<< Terug