Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
3664

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel ineens staat er een zendmast van 106 (!) meter punt 15 Aug 2021 12:13
2021-08-15-Mooi-inn-ollie-mast-106-meter.jpeg

Een ongekende stunt van een Tilligtse vriendengroep dit weekeinde. Ze hesen vrijdag een zendmast omhoog van liefst 106 meter lang om zo hun geliefde piratenmuziek door het hele land te laten klinken. Dat lukt. Hun mast is van heinde en ver te zien. Ook voor de ‘piratenpolitie’: het Agentschap Telecom  (AT), dat op de etherpiraten jaagt en gigantische boetes kan opleggen.

Jense Lohuis (23) maalt niet om dat risico. „Het is gewoon een kat en muis spel; dat hoort er bij, dat is ook een beetje de sport als je etherpiraat bent. Er zijn er veel piraten legaal op internet gegaan, maar dat vinden wij niets. Wij zijn piraten.” En dat wilden ze dit weekeinde weten.  Kratten vol singles staan klaar en om toerbeurt kiezen ze een plaatje. Hun mast is van ver te zien. Er komen berichten over de waaghalzen uit Denekamp, Ootmarsum, Deurningen… Ze ontsnappen aan de speurneuzen van het AT. Maar toch gaat het later op een andere manier nog fout.

Elke schroef zelf gedaan

Een mast van deze omvang is vermoedelijk wel vaker door etherpiraten neergezet. Maar deze mast is extra bijzonder omdat hij helemaal zelf is ontworpen en gemaakt door de groep. Met een mal van 12 meter lang en tot elke las en schroef aan toe. Niets kant en klaar. Geen prefab-stukken.  „We zijn allemaal wel handig. Iedereen van ons kan wel iets.” Er is een kapitaal in gaan zitten. Lohuis: „Ach. De één koopt een motor, wij doen samen een geheime zender. Wat doe je liever? Je kan samen in de stad risicoloos een biertje drinken. Maar je kan ook met je zender bij elkaar gaan zitten en gigantisch veel lol hebben.”

Een dikke zender voor heel Nederland

Zo heeft de vriendengroep twee keer per jaar een feestje in hun privé-cafétje, ergens op eigen terrein, in het buitengebied. Het is dan piratenmuziek dat de klok slaat met hun zender Mooi in’n öllie. Ze runnen al jaren met zo’n 8 jonge gozers die eigen piratenzender. „Met een biertje erbij bedachten we dat het wel heel cool zou zijn, als we eens helemaal zelf een superhoge zendmast zouden maken. Met een dikke zender er achter, die je in heel Nederland zou kunnen ontvangen.” En van het één kwam het ander.

Wat een machtig gevoel

Vrijdag in alle vroegte werd de mast waar een half jaar aan gewerkt is omhoog getakeld en begon het feest en de uitzending, die inderdaad in heel Nederland was te horen. Ze begonnen om 5.30 uur in het donker met het ophijsen van de mast om niet te veel bekijks te trekken. „Wat een machtig gevoel. Als je de mast omhoog ziet gaan. En als hij dan helemaal staat, en je staat daar dan dan onder, aan de voet van de mast… Dat is een droom die uitkomt. Sterker: het voelt als een levenswerk dat je met je vrienden voor elkaar bokst.” Het ene na het andere piratenlied werd over Nederland op FM uitgezonden via de ouderwetse ether : veel onbekend en onbeminde Nederlandse muziek, polka’s, Duits, egeländer… Muziek dat ‘Hilversum’ negeert.

Breuk in de mast

Maar de wind, die vat kreeg op de mast gooide in de loop van zaterdag wel roet in het eten. De top knakte. Een poging om dat te herstellen lukte niet. Nog twee andere stukken braken daarna ook af. Uit veiligheid haalden de Tukkers de hele mast  naar beneden. Einde feest? Nee. Op een andere geheime locatie hebben ze nog hun gewone mast om uit te zenden. Dat doen ze met z’n allen ook twee of drie keer per week. Daar gingen ze nu op over. Daarna hadden ze niet meer heel Nederland als luisteraar, maar de regio. „Repareren kon wel, maar dan is het weekeinde ook zo’n beetje voorbij. En het gaat ons uiteindelijk om het feest en de piratenmuziek.” 

Bovendien: in november moet de lange mast wel hersteld zijn en doen ze een tweede poging.

[bron: de Stentor]

Trefwoorden: weekeinde omhoog mast zender nederland<< Terug