Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
535

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Megaplex punt 15 Dec 2002 16:19
Vroeger werd het heel veel gedaan, meer dan tegenwoordig, maar het bestaat nog steeds. Het duplexen. Twee stations, die tegelijktijd de zender hebben aanstaan, naar elkaar luisteren en met elkaar praten. Een soort van telefoon dus.

In Den Haag is een bijzondere oproep gedaan, namelijk de eerste kerst megaplex !! Wat is de bedoeling? Vroeger was de Haagse regio vol met DX stations en soms waren er stations aan het duplexen zo konden er verbindingen worden gemaakt met randgemeenten Zoetermeer / Leidschedam / Voorburg en Delft met de MEGAPLEX is het de bedoeling om op de eerste kerstdag tussen 22.00h en middernacht zoveel mogelijk DX stations in de lucht te krijgen welke met elkaar gaan duplexen.

Wat je nodig hebt is een zender een tuner en een goede ontvangst. Daarnaast scan je regelmatig de band of er collega duplexer in de lucht is en die stuur je dan door. Dit jaar ligt het in de bedoeling om de Haagse regio en een flink stuk daarbuiten stations in duplex te krijgen. Volgend jaar, indien het een succes wordt, wordt heel Nederland opgeroepen. Indien je in het bezit bent van een 60 CM zender kun je ook meedoen als een ander station (je ontvangt) en je via FM kan doorsturen. Ook gebruikers van de 27 MC en LPD en PMR (!) band worden uitgenodigd om mee te doen als er maar doorsturing via een of meerderen FM omroepzender gebeurt. De bedenkers willen aantonen dat buiten de regulier communicatienetwerken (GSM telefoons, SMS en internet -Chat) het ook mogelijk is verbindingen te leggen. Daarnaast is er gekozen voor frequenties waar de meeste mensen toch redelijke eenvoudig aan kunnen komen door dit te kopen in een HAM winkel e.d. met uitzondering van de FM radiozenders.

Frequentie voor de geplande Megaplex zijn:
3 meter: Haaglanden 88 tot 108 FM, dus de gehele 3 meter!
PMR 446 MHZ band: kanaal 8 (Frequentie 446.09375 MHZ ZONDER SUB.code)
LPD band 70 CM: Kanaal 28 (Frequentie 434.0000 MHZ ZONDER SUB.code)
CB 27mc (bakkies): kanaal 03 (Frequentie 26.985 MHZ FM)
Frequentie 60cm is nog niet afgesproken.

Dus lijkt je het leuk om mee te doen, megaplex dan mee op eerste kerstdag vanaf 22:00h !!

Trefwoorden: duplexen stations zender megaplex band fm mhz kanaal (frequentie<< Terug