Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
3593

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel Agentschap Telecom: Afschaffing spijtoptantenregeling punt 03 Aug 2016 23:34
2016-10-13-at.jpgOp 1 augustus 2016 schaft Agentschap Telecom de spijtoptantenregeling voor illegaal gebruik van de FM-band af. De minimale boete voor het illegaal gebruik van de FM-band is €2.500 en wordt niet langer gehalveerd bij spijt van de overtreder.

De spijtoptantenregeling is in het leven geroepen voor mensen die met een beperkt vermogen, beperkt bereik en een vaste zendmast illegaal uitzenden. Als de overtreder binnen tien dagen de antenne of zendmast verwijdert, kan de basisboete verlaagd worden. De afgelopen jaren is de scheidslijn tussen een mobiele en vaste zendmast vervaagd. Het agentschap heeft de spijtoptantenregeling in 2016 geëvalueerd en vastgesteld dat de minimale hoogte van de basisboete €2.500 moet zijn om effect te bereiken.

Wanneer toch strafrechtelijk optreden?
In beginsel neemt Agentschap Telecom dus alleen nog maar bestuursrechtelijke maatregelen. In bijzondere gevallen kunnen we toch strafrechtelijk optreden. Bijvoorbeeld bij levensbedreigende situaties (zoals verstoring op luchtvaartfrequenties of verstoring van het C2000-netwerk) of als de storingen ernstige economische schade veroorzaken. Ook als de bestuursrechtelijke aanpak niet het gewenste effect heeft, kan Agentschap Telecom alsnog strafrechtelijk optreden. Strafrechtelijk optreden betekende, naast behandeling van de zaak door het Openbaar Ministerie, het mogelijk binnentreden in de woning en het in beslag nemen van de radiozendapparatuur. Agentschap Telecom is er vooral op uit het illegale frequentiegebruik te voorkomen.

Trefwoorden: agentschap telecom spijtoptantenregeling illegaal zendmast strafrechtelijk optreden<< Terug