Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
DX-en 60cm: Voorwoord

Doordat de drie meterband steeds voller werd met legale radio station, denk aan lokale omroepen, regionale omroepen en steun zenders voor de Hilversumse omroepen, werden de vrije frequenties steeds minder. Piratenzenders met een voorliefde voor het DX-en, kregen het steeds moeilijker om een verre verbinding tot stand te brengen.

Hiervoor werd eind jaren 80 een oplossing bedacht, de 60cm band. Met frequenties rond de 480 mHz, werd een nieuwe piraten DX band in het leven geroepen, die over de jaren heen steeds meer gebruikt zou gaan worden. Groot voordeel van deze band was, dat de er met relatief weinig vermogen en condities, verre afstanden behaald konden worden, zelfs in stereo. Met speciale converters en horizontale antenne's, was het mogelijk om leuke verbindingen tot stand te brengen.

Hedendaags is de 60cm band zo goed als uitgestorven, met uitzonderingen in een paar gebieden in Nederland. Door de komst van digitale TV, werd na jarenlang gebruik, ook deze band onbruikbaar. Toch is het een onmisbaar schakel geworden in de geschiedenis van de Nederlandse Etherpiraterij en proberen wij op deze manier toch de herinneringen naar boven te halen, die mensen hebben overgehouden aan het gebruik van deze DX band.

Maar hier hebben wij wel jullie hulp bij nodig. We willen graag audio opnames plaatsen van 60cm DX-ers, verhalen horen uit die tijd, foto's zien en misschien andere publicaties die er gemaakt zijn over de 60cm band, andere dan de 'Back to the Sixties' uitgaves, die wij ook online hebben gebracht. Ruimte hebben we genoeg, laten we er dan een mooi archief van maken, waar iedereen later van kan zeggen, inderdaad, dat was een erg mooie tijd.

Stuur al het beschikbare materiaal naar Johnny en we zetten het erbij.

Met Vriendelijke Groet,

Johnny Klazienaveen