Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Interview: Dana Winner

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies

Deur richting kleedkamer gekenmerkt door een Foto.

Afgelopen vrijdag 20-05-2011 was het eindelijk zover.

Na wat heen en weer gemaild te hebben met het management hadden we een afspraak met Dana Winner.
We hadden om vijf uur afgesproken in Franeker in Friesland.
Om er zeker van te zijn dat ik geen woord zou missen van het interview heb ik, geluidsman, producer en zanger Arjan Venemann benaderd om alles op te nemen.
Om het team helemaal compleet te maken heb ik voor de foto’s, Christa meegenomen.

Tegen kwart voor vijf waren we er.
Het theater ligt in het hart van Franeker en zie maar hoe je daar je auto parkeert.
Zoals het gezegde zegt: “Brutale mensen hebben de halve wereld”
We hebben onze auto maar achter de vrachtauto gezet waar de spullen voor Dana in hadden gestaan, voor het optreden.

Wat ons meteen opviel was, dat de Belgen heel gastvrij zijn, we mochten alvast onze spullen klaar zetten, notabene in de kleedkamer van Dana Winner.

De klok rechts boven is waarschijnlijk een ouderwetse Friesche staartklok ?! Die door het missen van zijn staart 4 uur achter loopt of hebben ze in dat land een andere zomertijd ??

Ze wilden zelfs met de soundcheck stoppen voor ons, dit omdat ze geen lawaaioverlast wilden bezorgen tijdens het interview, geweldig .

Zomaar uit het niets stonden we oog in oog met Dana Winner omringd door haar manager en Christian ( een muzikant ).
Nadat we kennis hadden gemaakt kregen we gelijk te horen van de manager dat we een half uur tijd kregen voor het interview omdat ze nog een heel druk schema hadden, dus dat werd aanpoten want zoals altijd had ik een vracht aan vragen klaar liggen.

Het management en de muzikanten verlieten de kleedkamer en we konden beginnen.

Dana was behoorlijk onder de indruk dat we voor een interview zoveel apparatuur hadden meegenomen maar goed je wilt toch een goede indruk maken.

Hoe je een interview begint hangt altijd van de situatie af, meestal begint het al tijdens de kennismaking en pols je hoe er gereageerd wordt.

Omdat we al met een tijdsdruk zaten zei Dana, dat ze kort en snel antwoord zou geven.
Maar als je het gesprek hoort, zal je begrijpen dat er na de eerste vraag van korte antwoorden niet veel van overbleef, ze begon te praten, te praten,  en bleef praten, heel leuk.
Ik moest ondertussen vele vragen doorstrepen, ook omdat we nog foto’s wilden schieten en de T-shirts van etherpiraten.com wilden laten signeren.

Uiteindelijk hebben we er bijna een uur uitgesleept.
Het was eerst de bedoeling om alleen maar foto’s en een stukje tekst te plaatsen over het interview, maar na overleg met Johnny van etherpiraten.com, hebben we besloten om het interview toch te plaatsen als mp3 zodat u zelf kunt horen wat Dana allemaal te vertellen heeft.
Interview Jan met Dana Winner

Ik Jan, wil graag namens Epc,
Dana winner en Marc brouwers bedanken voor het interview en Arjan Venemann bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn apparatuur en het maken van de opnames.

 

Dana Winner en Jan

Arjan, Dana, Jan.

Soundcheck.

De nog lege zaal.

 

Hieronder kunt u het interview lezen:

Zoals ik in het begin al zei begint het interview al zodra de artieste binnen stapt.
Het gesprek kwam al vlot op gang en begon ik met enkele korte vragen over de reis naar Friesland en hoe het met haar ging.
Ik had ergens gelezen dat ze haar concert in Kortrijk had moeten afzeggen door ziekte.
Dat voor het eerst in 22 jaren, een zwaar schuldgevoel had ze hierover maar je kunt er verder ook niets aan doen en maar hopen dat dit je niet te vaak overkomt.

Dana vertelde dat haar carrière begon doordat ze mee heeft gedaan aan een zangwedstrijd en ook nog eens had gewonnen.
Op mijn vraag als ze dit van jongs of aan wilde worden antwoordde ze dat ze anders graag sportlerares was geworden en heel graag handbalde.
Over Idols en de andere talenten shows van tegenwoordig zei ze dat de artiesten het een stuk gemakkelijker hadden dan toen zei begon.
Door een show als Idols word je direct op een voetstuk geplaats en bent vanaf dag 1 al bekend.
Zoals Dana zei: “Ik heb voor alles wat ik heb bereikt moeten knokken ”.
Op het dak van de wereld was de doorbraak voor Dana in België en vanaf dat moment ging het snel.
Bij ons in Nederland was het nummer van Piet Veerman “Westenwind” de doorbraak.
Deze plaat werd op eigen houtje opgenomen en toen het eenmaal uit was hebben ze Piet benaderd en er een duet van gemaakt.
Zelf is Dana heel breed wat muziek keuze betreft.
Het meest luistert ze in haar auto naar muziek, eenmaal thuis moet ze haar hoofd leegmaken en zet dan meestal geen radio aan.
Ze vertelde dat haar dochter van 11 meer van de muziek van Lady Gaga houd en op mijn vraag of haar dochter ook de kant van de muziek op wil antwoord Dana dat ze beter is in dansen, zo zie je maar dat de aanleg van sport in de genen zit.
We spraken kort over haar privé leven en dat Dana dit goed uit de roddelpers kan houden mede doordat ze een normaal leven leid en bijna nooit feestjes bezoekt.

Wat me opviel is toen ik over etherpiraten begon dat ze er goed bekend mee was.
Toen haar eerste plaat uit kwam bezocht ze alle “vrije zenders” zoals ze daar de piraten stations noemen, die mensen zaten net als hier op een zolder of in een kelder of garage.
“Ze maken artiesten groot en hebben passie voor de muziek” was het antwoord van Dana.
Vorig jaar is Dana nog wezen optreden voor een piraat, dit was in een manege en dacht bij zichzelf “waar ben ik beland”.
Het had geregend er was zoveel modder de mensen liepen op laarzen.
Toen ze eenmaal op de bühne stond te zingen was ze stom verbaasd dat iedereen mee zong en alle liedjes van a tot z uit hun hoofd kenden, de gezelligheid maakte grote indruk op Dana.
Omdat we toch eenmaal over de etherpiraten aan het praten waren kon ik het niet laten om over vinyl platen te beginnen, mijn vraag was dan natuurlijk: Of er nog vinyl te koop was via haar fanclub”
Helaas niet, maar zoals we weten zijn ze te koop op Ebay en Marktplaats en uiteraard via het vinyl forum Etherpiraten.com.
Doordat Dana aangaf in ons gesprek, dat het draaien van vinyl wel een bepaalde charme had, kon ik het niet laten om te vragen of er nog plannen lagen om vinyl uit te brengen in de toekomst.
Daar had ze nog niet bij stil gestaan, om dit te gaan doen vond ze wel een goed idee maar wel in de retro stijl.
Op de vraag of ze zelf al haar op vinyl uitgebrachte platen nog was het antwoord “JA”  
Wat Dana ook niet wist dat er in Nederland nog zoveel radio piraten bestonden, in België zijn ze er volgens haar geen “ Vrije Radio’s “ meer.
Verder verteld Dan “Veel aandacht in België wordt er niet aan Nederlandse muziek besteed en dat is jammer.
Vorig jaar was ik op vakantie in Mol en er was een strand feest met allemaal Vlaamse artiesten waar ik nog nooit van gehoord had en die best heel goed waren”.
Zelf heeft ze daar nog niet gestaan al is Dana er nu wel voor gevraagd en als haar agenda het toe laat zal ze er zeker heen gaan.
Om terug te komen op de reeks concerten begon ik over het optreden op 1 april in Hoogeveen.
De band was versterkt met twee nieuwe leden, dit was nodig omdat er 1 bandlid met pensioen was gegaan.
Van zenuwen heeft Dana wel last, maar zodra het concert eenmaal begint te lopen verdwijnen deze.
Wat bij ieder concert terug komt is het liedje “De oude man en de zee”.
Bij het laatste concert maakte ze de opmerking “Ik ontkom er niet aan om deze plaat te zingen".

Ik wilde graag weten of ze dit liedje als een verplichting zag waarop ze antwoordde: “Ook een artiest als Bruce Springsteen ontkomt er ook niet aan om Born in the U.S.A. te spelen, doe je het niet dan gegarandeerd weer commentaar”.
“De oude man en de zee” zingt ze met veel plezier en soms veranderen ze de stijl van het liedje, zodat het ook plezierig blijft.

 

Met Vriendelijke Groet,

Jan