Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Robot & Andrea

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


Voorwoord

Het sloeg in als een bom. De bekende Groningse etherpiraat Robot & Andrea kondigden de voorlopige laatste uitzending aan. Reden: de meeste gehate brief van Divisie Telecom. Niet één keer, maar twee keer mochten ze het ontvangen van Dhr. Muller in een zeer korte tijd, met een gezamelijke waarde van 4400 Euro. En afgelopen Zaterdag, 31 Augustus 2002, was het dan ook zover. De voorlopig laatste keer, de bekende klanken van de Robot & Andrea via de 92.3 FM. 

Iets meer dan twaalf uur nadat de laatste tonen door de ether klonken, na iets meer dan 2 uur slaap, verteld Pieter ons exclusief zijn verhaal en belevenissen aan ons.

Etherpiraten.com interviewt: Radio Robot & Andrea !!

Voordat we het gaan hebben over gisteravond, kan je misschien vertellen hoelang de Robot al aan de band is en hoe het allemaal is begonnen ??

De Robot bestaat al 21 jaar. Hoe ik ben begonnen is niet zo moeilijk, mijn vader was ook een zendpiraat, dus het is eigenlijk met de paplepel er in gegoten. Maar helaas leeft mijn vader niet meer.

Zijn jou uitzendingen dan misschien een soort van eerbetoon aan je vader ??

Zo zou je het inderdaad kunnen zien. Mijn vader en mijn moeder waren zeer bedreven met het zenden, vroeger ook al onder de naam Robot. Mijn moeder heette toen de Victoria. Dus de Robot & Victoria.

Waarom draaide je elke week illegaal je platen ??

De mensen hebben behoefte aan muziek in hun eigen taal. Er is geen legale zender die daar aandacht aan besteed, landelijk gezien dan. Geen enkele zender geven onbekende en toch getalenteerde bandjes de mogelijkheid om door te breken. Dus wij als piratenzenders voorzien de mensen in die behoefte. Bij de grote legale zenders draait het alleen maar om geld. Bij ons draait het om de passie voor de Nederlandstalige muziek.

Je geeft al aan dat je het o.a. doet om onbekend talent een kans te geven. Welke artiesten zijn bij jou al in de studio geweest ??

Goh, dat zijn er een heleboel geweest. Een paar namen dan maar ?? Jacob & Silvia, Bert en Linda, All For You, Lifestyle, Jan & Wouter, Henk Wijngaard en vele anderen. Ik heb gisteren gehoord dat Lucas & Gea samen met wat andere artiesten een feestavond willen organiseren, speciaal voor ons. Alle opbrengsten gaan dan naar ons. En daar wordt je wel even stil van.

Gisteren was je voorlopige laatste uitzending op de zaterdag. Veel mensen hebben geluisterd, getuige het luisteronderzoek van Radio Noord, de regionale omroep van Groningen. Een luisterdichtheid van 100.000+ mensen. Wat voor reacties heb je allemaal binnen gekregen ??

De reacties die wij hebben binnen gekregen was ongekend en hartverwarmend. Normaal gesproken krijgen wij best wel veel telefoontjes maar gisteren wisten we niet wat we mee maakten. De telefoon heeft geen enkel moment stil gestaan. We hebben de telefoon zelfs vijf keer opnieuw moeten opladen. Mensen die elke week wel luisterden maar nooit belden, hingen nu ook allemaal aan de telefoon. Luisteraars die een donatie geven om onze boetes te betalen. We wisten niet dat we zoveel indruk hadden achtergelaten op de mensen. Gisteravond alleen hebben we al rond de 2000 Euro van luisteraars gekregen. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik word daar erg stil van. 

Was je niet bang, na twee keer de meeste gehate brief van Divisie Telecom te hebben ontvangen, om nogmaals uitgepeild te worden door de heren ??

Die kans bestaat altijd. Ik heb nadat ik de tweede brief had ontvangen, gebeld met Divisie Telecom om uitleg te vragen. De reden van de brieven en de hoge boetes is omdat het een stok achter de deur zou zijn. Dan zou ik er wel mee stoppen. En nou moet ik maar afwachten of de heren zo sportief zijn geweest om een laatste uitzending te mogen draaien.

Je hebt het tegen Divisie Telecom gezegd, dat je een afscheid uitzending ging houden ??

Ik heb het inderdaad gewoon verteld. Maar daar zeiden ze verder niets over. Vorig jaar stonden ze hier ook al voor de deur en hebben toen gewoon de zender in beslag genomen. De boete die ik toen kreeg was ongeveer 350 Euro. Voor de rest niets. En nu heb ik twee boetes liggen van 2200 Euro en dat wordt dan toch wel een beetje te veel. Ik heb ook gevraagd waarom ze niet meer gewoon binnen komen en de zender in beslag nemen. Het antwoord was dat er te veel mensen (lees publiek) in de studio waren ten tijde van de uitzendingen. En dat vinden ze niet aangenaam. Ik heb uiteraard al geprobeerd om een licentie te bemachtigen, maar dat is niet gelukt. Dus moet het maar op deze manier.

Gisteren had je dan je voorlopige laatste uitzending, maar helaas waren niet alle collega's zo sportief om de band vrij te houden, met name de Grensjager. Wat is je mening hierover ??

Ik heb gisteren de mensen achter de Grensjager gebeld om te vertellen dat ik mijn laatste uitzending zou gaan doen en met de vraag of ik voor één keer wat langer zou mogen doordraaien. Helaas gaf de Grensjager hier geen gehoor aan. Ze hadden een verjaardagfeestje en alles was voorbereid hiervoor. Ik vind het jammer en erg onsportief dat het zo heeft moeten lopen, maar verder kan ik er ook niets aan doen. Het is gewoon jammer voor de luisteraars, die zijn de dupe geworden.

Nu je voorlopig niet meer aan de band komt, wat ga je nu doen met het onvrijwillig verkregen extra tijd ??

We gaan proberen om wat afleiding te zoeken door het bezoeken van feesten en concerten. Volgende week zou ik zo wie zo niet draaien omdat we ergens waren uitgenodigd. Dus dat gaan we maar doen, afleiding zoeken.

Wanneer komt de Robot & Andrea weer terug aan de band ?? En gaan er dingen veranderen ??

We komen terug als de boetes zijn betaald. Mensen hebben een behoefte aan de soort muziek die wij uitzenden, dat blijkt wel uit de vele donaties die wij hebben gehad. Sterker nog, gisteravond zijn hier mensen huilend weg gegaan, omdat wij noodgedwongen moesten stoppen. Andere mensen stelde nieuwe lokaties beschikbaar voor onze uitzendingen. Wij zijn eigenlijk verplicht om weer terug te komen in de ether. Voor onze luisteraars. Maar als we terug komen, dan doen we dat met het zelfde vermogen, want we hebben immers de zender nog gewoon staan. En misschien nog wel met meer. Ik heb nu de tijd even om dingen uit te proberen.

Een laatste woord ??

Wij willen alle luisteraars en sponsors, met Erik Rossing in het bijzonder, bedanken voor alle reacties, hartverwarmende telefoontjes en donaties. We stellen het erg op prijs en we hebben er eigenlijk geen woorden voor hoezeer dit ons geraakt heeft. De Robot & Andrea komt terug, de vraag is alleen maar wanneer. Iedereen bedankt !!!

Nawoord

Het is altijd weer jammer als een piratenzender door de sterkte hand van de overheid zijn zender moet sluiten, of beter gezegd van de band moet halen. De Robot & Andrea is een begrip in het Noord-Oosten van het land. Niet omdat ik dat zeg, maar omdat er zoveel mensen zijn geweest die de Robot hun steunbetuigingen hebben doen laten blijken. Donaties van luisteraars om de boetes te betalen.

Vroeger in de jaren 80 hoorde je dat heel vaak. Tegenwoordig niet meer. Dus daarom is de Robot een begrip geworden, simpelweg omdat de luisteraars de zender helpt om weer terug aan de band te komen. Hartverwarmend is dit en wat mij betreft mag dat vaker voor gaan komen. Alleen op deze manier zie je gewoon de band tussen piratenzender en luisteraar.

Etherpiraten.com heeft met de Robot afgesproken dat als ze weer terug in de lucht komen, dat wij er exclusief bij zullen zijn. Om iedereen getuige te laten zijn van dit toekomstige vreugd. Ook hebben we afgesproken dat de Robot & Andrea de luisteraars op de hoogte zal houden via onze website. 

Rest mij alleen nog Pieter en Andrea te bedanken voor hun tijd en moeite om met ons dit gesprek te hebben. Ook wil ik Rene de dB-man van www.noorderpiraten.com bedanken voor het in contact brengen met de Robot. Dit wordt erg op prijs gesteld !!

Foto's en audio fragmenten zullen volgend weekend volgen, simpelweg omdat het tijdsbestek veel te kort was om dit te realiseren. Dus dat hou je van ons te goed. 

Wil je na het lezen van dit interview ook je steun betuigen middels een geschreven woord in het speciaal aangemaakte gastenboek van de Robot & Andrea, klik dan hier.

Pieter en Andrea, nogmaals bedankt voor jullie tijd en tot gauw !!


Met Vriendelijke Groet,Lex van Dijken