Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Robot & Andrea, Etherpiraat van het jaar 2002

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


Zaterdag 28 December 2002, de Nederlandse Etherpiraterij zit op z'n top. Vele zenders zijn aan de band om hun speciale kerstuitzendingen te draaien. Eén van die zenders is Radio Robot & Andrea uit Stadskanaal, draaiende op hun nieuwe frequentie, 95.1 FM, niet wetende wat er zou gaan gebeuren.

Een week eerder namen we telefonisch contact op met Pieter de Robot, om te vertellen dat we graag langs wilden komen en dat we niet zomaar kwamen. Het leuke hiervan was, dat Pieter dacht dat wij bedoelden dat de zware FM zender aan de band moest. 'O, ik zet hem dan 's ochtends vroeg dan al wel aan, komt wel goed', aldus Pieter. Mooi, des te groter was de verrassing !!

37 Meter hoog met 6 Verticale dipolen

Na enkele uren rijden, en vele stations te hebben ontvangen in de auto, kwamen we, ondanks de druk bezette band, de Robot & Andrea tegen op de band. Pieter had ons een uitgebreide routebeschrijving gegeven, maar dat was helemaal niet nodig. Zolang je maar weet in welke lokatie je moet wezen, hoef je alleen nog maar naar een grote mast te zoeken.

Eénmaal aangekomen, werden we door de muziek naar de studio gevoerd. Druk was het toen nog niet, maar de vaste stamgasten smeerden de kelen alvast voor een mooie middag vol feestvreugde met een flesje bier. Na het voorstellen aan elkaar, ging het gesprek gelijk over de etherpiraterij in Nederland en het Agentschap Telecom. Dat Robot & Andrea zelf ook met de overheid instantie te maken hebben gehad, kan je lezen in ons exclusief interview met hen van zomer vorig jaar. 

Jan, één van de stamgasten en webmaster van de Robot & Andrea website, nam ons mee voor een rondleiding. Hij liet ons de R&S zenderkast zien en vertelde ons hoe alles in zijn werk ging en wat voor aanpassingen ze hadden gemaakt aan het nieuwe antenne systeem. Eerlijk is eerlijk, we hebben veel gezien, maar om naast die grote zender te staan met zijn grote koelsysteem, waar overigens lekkere warme lucht uit geblazen werd op deze koude dag, was toch een apart gevoel.

De R&S zender, waar op dat moment 4 kW uit kwam

Na de rondleiding, werd het tijd om Pieter en Andrea maar eens te vertellen waarom we er nu echt waren. Uit de auto werd het Etherpiraten.com overlevingspakket gehaald en hiermee stapten we wederom de studio weer binnen.

Na een kleine toelichting, maakten we bekend dat de Robot & Andrea tot Etherpiraat van het jaar 2002 waren verkozen door de bezoekers van onze website. Eerst was er een kort moment van ongeloof op hun gezichten te lezen dat daarna omsloeg in een groot gejuich. Eerst werd het overlevingspakket bekeken om daarna de officiële Etherpiraten.com bokaal te overhandigen. 

Dat het een complete verrassing voor Pieter en Andrea was, bleek wel uit de steeds weer herhaalde zin van Pieter: 'Dit had ik nooit verwacht, wat is dit mooi zeg'. Volgens de twee was dit een bekroning op het werk dat ze leverden, door ondanks de steeds moeilijk wordende overheid, Nederlandstalige muziek aan de man te brengen. En liefde voor de muziek hebben ze, dat blijkt wel uit de vele CD's die elke week maar weer worden aangeschaft, om zo de allernieuwste platen te kunnen draaien. Zo komen de artiesten ook regelmatig langs in de studio, om hun dankbaarheid te tonen en krijgen ze regelmatig aandacht in de media, zoals krant en TV.

Etherpiraten.com overhandigd de Robot het felbegeerde bokaal !!

De feestvreugde was al in volle gang, toen Pieter vertelde dat hij het leuk zou vinden als wij het nieuws ook live in de uitzending bekend zouden maken. Zo gezegd, zo gedaan. Pieter had ons wel eens verteld dat hij vele telefonische reacties krijgt tijdens zijn uitzendingen. Dit hebben wij ook al in levende lijve ondervonden, doordat wij er bijna niet doorheen kwamen, als we weer een keer belden. Maar na onze kleine speech, live in de uitzending, gaven wij het telefoon nummer nog maar eens door, voor de eventuele felicitaties. Dat hebben wij geweten. De telefoon begon te rinkelen en bleef rinkelen. Zo erg zelfs, dat Pieter haast geen tijd meer had om ons nog fatsoenlijk te woord te staan. Vele felicitaties uit het Noord-Oosten van Nederland, vonden hun weg naar de studio.

De Stamgasten van de Robot & Andrea studio

Maar het was nog niet gedaan met de verrassingen voor Robot & Andrea. Ondanks dat we niets hadden afgesproken, hadden de stamgasten ook nog iets geregeld. Met z'n allen hadden ze als dank voor alle uitzendingen, een mooi neon bord laten maken. Radio Robot & Andrea, in heel mooi rood en blauw licht, zie foto bovenaan deze impressie. Deze werd aan hun overhandigd na een kleine toespraak.

Wederom wisten de twee niet meer waar ze het zoeken moesten en waren stil geworden door dit geschenk.  Het bord zal ondertussen een ereplaatsje hebben gekregen aan de wand van de studio.

De namen van de stamgasten die het neon bord hebben aangeboden

Belofte maakt schuld zegt men wel eens. Ik had beloofd om alle namen te publiceren die het neon bord aan Robot & Andrea hebben geschonken, dus bij deze. Dit zijn de stamgasten die verantwoordelijk waren voor dit mooie geschenk:

Klaas Jan & Mariska, Jobson, Bennie & Yvonne, Jarno, Leon, Jan & Patricia, Bernhard & Carola, Marcel & Mariska, Martin & Kim, Jan & Jansie, Gerrit & Hennie, Henk & Jopie, Kees & Johanna, Gerrie & Sjoukje en als laatste Walter & Miranda. 

De Robot in actie

Ondanks de gezelligheid, moesten we na een paar uur vol feestvieren er weer vandoor. We mochten niet eerder weg, voordat we beloofd hadden om in 2003 weer een keertje langs te komen en een complete uitzending bij te wonen, waar wij uiteraard geen nee tegen hebben gezegd.

Langs deze weg wil ik de Robot & Andrea en alle stamgasten hartelijk bedanken voor het warm onthaal en gezelligheid. We hadden elkaar sinds vorig jaar zomer veel gesproken via de telefoon, we hadden ook veel gehoord, maar wat we nu met onze eigen ogen gezien hebben, alles wat er gezegd wordt over de Robot & Andrea is waar.

 

Ook hebben we weer nieuwe amateurs ontmoet, die ons uitnodigden om ook eens een kijkje te nemen in hun studio, wat we zeker zullen doen. Nogmaals, allemaal hartelijk bedankt, hou het spulletje hoog en droog en Pieter en Andrea, van harte gefeliciteerd met het behalen van de titel 'Etherpiraat van het jaar 2002' !!!

Tot slot, Pieter heeft ons beloofd om nog enige krantenknipsels te mailen omtrendt de Robot en het behalen van de titel. Deze zullen hopelijk in de loop deze week worden geplaatst.


Met Vriendelijke Groet,Lex van Dijken