Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
Slim-Jim


Hier een voorstelling van de Slim Jim antenne voor 1 vaste frequentie, zeer duidelijk en daardoor voor iedereen te bouwen!

De materiaalkeuze is aluminium, 12mm rond en kan uit een stuk gemaakt worden, mits voorradig! Anders kunnen we het uit meerdere stukken opbouwen door eenvoudig stukken van 10mm rond in de 12m rond te schuiven en is het met RVS schroefjes door de12mm en 10 mm buizen vast te schroeven. 

Bereken uiteraard eerst de maten m.b.v de tekening voor de frequentie. De bochten kunnen we het beste met een 12mm bochten buiger maken en het geheel kan verstevigt worden met hard plastic/ teflon blokjes op vaste afstanden van elkaar, hierop kunnen we mast klemmen monteren en de antenne op een mast zetten ( het gedeelte langs de antenne moet een ge´soleerde mast zijn"gordijnroedel??", eronder kan weer een alluminium antennemast zijn...) en met de coaxkabel schuiven we (slang klemmetjes) tot de beste SWR-verhouding verkregen is. Dicht de coax met siliconenkit tegen vocht en leid de coaxkabel middendoor de bocht naar beneden! In de voorgestelde antenne kun je niet verder gaan als 60 watt zendvermogen, maar door dikkere coaxkabel en dikker aluminium te gebruiken loopt het maximale vermogen als snel op tot enkele honderden watts...hou dan de afstand tussen beide stralers dan niet te krap, hoe wel dit niet kritisch is! 

Aanvullende info voor een verstelbare antenne voor meerdere frequenties tussen 87.5 Mhz. en 108 Mhz.

 Als de antenne op meerdere frequenties moet aangepast kunnen worden is het belangrijk dat de antenne op de laagste en hoogste frequentie moeiteloos is af te stemmen. Daartoe berekenen we eerst de laagste frequentie voor de grootste totale lengte van de antenne en daarna de kleinste totale lengte van de antenne m.b.v. de tekening gegeven berekeningen. 

Het is dan verstandig de 2 bochten boven en onder variabel in lengte te maken zodat de antenne in de laagste en hoogste frequentie afstembaar is. ( bochten van 10 mm aluminium rond i.p.v. 12 mm, die kunnen we dan op de juist berekende lengte op een nieuwe frequentie in- of uitschuiven en met slang klemmen vastzetten.. ). De onderste bocht moet (!) de coax vast gemonteerd zitten en moet weer opnieuw op de beste SWR-verhouding ingesteld worden tot maximaal
22cm(!) met m.b.v. slang klemmetjes, let daar even op !!


In theorie werkt deze antenne perfect op zend en ontvangst en zo wie zo is het stralingsdiagram betrouwbaarder dan de gewone J-stick qua afstraling, in de praktijk moet de antenne verstevigt worden met ge´soleerde materialen (Nb. de onderste bocht mag in het midden geaard worden..) en hoe je dat verwezenlijkt ligt aan je eigen vindingrijkheid en kennis !!


Bron: radiomaffia@yahoo.com

Technische vragen kunnen direct gesteld worden aan het Etherpiraten.com team onder: info@etherpiraten.com