Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
1565

Etherpiraten Nieuws (Archief)

nieuws artikel BINNENKORT ETHERPIRATEN BOEK OP DE MARKT punt 11 Sep 2006 17:46
Enkele tientallen etherpiraten heeft hij gesproken, maar ook opsporingsambtenaren en politiemannen. Medio november ligt het resultaat van die gesprekken in de winkel. Dan heeft de fotograaf Aart Veldman uit Wezep zijn nieuwe boek met als titel ‘Etherpiraten, de speurders en hun prooi’ klaar.


Hoe hij er op gekomen is om een boek te schrijven over illegale zendpraktijken? ‘Op een verjaardag van een neef in het afgelopen voorjaar kwam de etherpiraterij ter sprake. Nu heb ik er zelf geen affiniteit mee, maar mijn broer wel. Die is ook al eens gepakt daarvoor. Mijn moeder kwam er achter toen ‘ie aan het zenden was en zij hem beneden op de radio hoorde. Dat vond ze niet echt leuk’.

Veldman bedacht toen dat hij een boek wilde maken over de etherpiraten. Het schrijven en fotograferen voor publicaties is hem niet vreemd. In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 25 publicaties op zijn naam staan. Een topper was de samenwerking met de kruidenvrouw Klazien uit Zalk. Van deze boeken werden er meer dan 100.000 verkocht.

De etherpiraten bevinden zich voornamelijk in het oosten van het land. Veldman kwam ze op het spoor in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Hij sprak met legendarische etherpiraten of hun verwanten (sommigen zijn al overleden), zoals Japie de stoelenmatter (alias Chris Klok), Bandoeng en revolver Henkie (Eppe Bouwhuis) en Oompie Koerier (Barteld Grofsmit).

Wat ze volgens de auteur allemaal gemeen hebben is dat de etherpiraterij als een soort virus effect op hen heeft. ‘Als ze er een keer mee bezig zijn, zijn ze niet meer te stoppen. Het zit in je bloed, vinden ze ze er zelf van.’

Ook zitten er volgens Veldman ‘vereenzaamde’ types tussen. ‘Via de zender hebben ze dan toch nog contact met anderen. Opsporingsambtenaren met wie ik heb gesproken, gaven toe dat ze het er soms moeilijk mee hadden deze mensen uit de lucht te halen.’

Een zeer populaire etherpiraat was in de zestiger jaren Bandoeng en revolver Henkie uit Wijhe. ‘Als hij uitzond’, zegt Veldman, ‘was het stil op straat, zo populair was hij. Dat bleek ook wel uit de verzoekjes die hij kreeg tijdens de uitzendingen. Dat waren er tussen de 80 en 100. Zijn zender hebben ze nooit gevonden, maar in totaal heeft ‘ie wel zes maanden gezeten voor de etherpiraterij.

Prioriteit

Sinds de actie Etherflits in 2004 van het Agentschap Telecom is volgens een woordvoerster van het agentschap het aantal etherpiraten fors gedaald. Natasja Visser zegt dat er van de laatste twee jaar geen analyses meer worden gemaakt. ‘We zitten ook niet meer achter alle geheime zenders aan. Prioriteit hebben bij ons nog de zenders met een heel groot vermogen en storingen’, meldt Visser. Volgens haar bevinden zich de meeste etherpiraten in de vier noordelijke provincies.

Etherpiraten zorgen voor storingen in het radioverkeer, ook bij vliegtuigen, zegt het agentschap. Volgens Veldman brengen piraten daar tegenin dat ze nooit klachten krijgen. ‘Zij vinden het overdreven en bewijzen van een gevaar voor het luchtverkeer krijgen ze nooit.’

Volgens Veldman heeft de actie Etherflits veel piraten wel afgeschrikt vanwege de hoge boetes. Hij schat dat er op de Veluwe nog zeker zo’n 25 etherpiraten actief zijn.

In het boek besteedt Veldman ook aandacht aan de opsporingsacties. Hoe de opsporingsambtenaren ‘er bijna gestoord van werden’, omdat ze een zender niet konden vinden. En hoe de piraten er alles aan deden om de dienanren der wet om de tuin te leiden.

BRON:de stentor

Trefwoorden: etherpiraten opsporingsambtenaren veldman etherpiraterij zender agentschap piraten



<< Terug